Meer webshops dan fysieke winkels


Het aantal winkels in Nederland is de afgelopen jaren afgenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2019 waren er 85.000 winkels in Nederland, een daling van 5 procent ten opzichte van 2010. Deze afname is vooral te wijten aan het sluiten van fysieke winkels.

Groei aantal webshops 

Tegelijkertijd groeit het aantal online winkels in Nederland gestaag. In 2019 waren er bijna 40.000 webwinkels, een stijging van 68 procent ten opzichte van 2015. Deze trend lijkt zich ook in de toekomst voort te zetten, aangezien steeds meer consumenten hun aankopen online doen.

Verschuiving van offline naar online vraagt om aanpassingen 

De verschuiving van offline naar online winkelen heeft grote gevolgen voor de retailsector. Winkeliers moeten zich aanpassen aan de veranderende markt en investeren in een sterke online aanwezigheid om hun klanten te behouden. Daarnaast moeten ze ook nadenken over nieuwe manieren om hun fysieke winkels aantrekkelijk te maken voor consumenten.

Al met al lijkt de toekomst van de retailsector steeds meer online te zijn. Winkeliers die niet meegaan met deze trend, lopen het risico om achter te blijven en uiteindelijk hun deuren te moeten sluiten.

Bekijk ons aanbod om een webshop over te nemen of lees er eerst meer over in onze kennisbank

bron | 15-05-2023