De invloed van AI-content op de zoekresultaten van Google: wat kunnen marketeers verwachten?


De ontwikkelingen in de SEO-wereld gaan razendsnel en er worden dagelijks nieuwe tools en mogelijkheden ontdekt om onderzoek en verbeteringen door te voeren. Zowel grote bedrijven als mensen actief in de SEO-wereld houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten om te kijken welke ontwikkelingen toegepast kunnen worden om beter onderzoek te doen en welke invloed AI content heeft op de zoekresultaten. In dit artikel wordt ingegaan op wat marketeers kunnen verwachten van hoe Google omgaat met AI content.

Bij Google is het alle hens aan dek vanwege de ontwikkeling van AI. GPT-4 en ChatGPT vormen een bedreiging voor zoekmachines zoals we die nu kennen. GPT-4 is in staat complexe opdrachten uit te voeren en vragen te beantwoorden op een manier die de bekende zoekmachine van Google op dit moment niet kan. Voordat een mogelijke vervanging van de zoekmachine aan de orde is, wordt er ingezoomd op de invloed van door AI gegenereerde content op de zoekresultaten die Google serveert.

Met GPT-4 beschikbaar voor iedereen, zal het internet overspoeld gaan raken met AI-content. Niet alleen bestaande partijen stappen over op contentgeneratie met AI, ook nieuwe spelers zullen zich meer en meer gaan mengen in de strijd om topposities in de zoekresultaten in vrijwel iedere denkbare niche. Regelmatig rijst de vraag dan ook op: hoe moeten we omgaan met een internet vol AI-teksten? Het vertrouwen in content van een AI is niet bijzonder hoog, omdat het gegenereerde antwoord afhankelijk is van de input die het krijgt en in het verleden heeft gekregen. Daarvoor is input nodig van hoge kwaliteit, wat een bottleneck kan zijn voor sommige teksten die gegenereerd kunnen worden.

Bij gevoelige onderwerpen, zoals medische of financiële informatie, begeef je je met een AI op glad ijs. Informatie kan niet-kloppend zijn of niet voldoende rekening houden met nuances die wel van (levens)belang zijn voor het onderwerp. Tegelijkertijd kunnen teksten over deze onderwerpen wel gegenereerd worden, wat een risico met zich meebrengt volgens ontwikkelaar OpenAI zelf.

E-commerce

De opkomst van AI-content heeft een grote impact op e-commerce en webshops. Met de mogelijkheid om snel en goedkoop content te genereren, zullen meer bedrijven zich mengen in de strijd om topposities in zoekresultaten. Dit kan leiden tot een wildgroei aan content, wat zowel vervuiling als verrijking kan betekenen voor het internet. Echter, het vertrouwen in content gegenereerd door AI is nog niet bijzonder hoog, vooral bij gevoelige onderwerpen zoals medische of financiële informatie. Het is daarom belangrijk voor webshops om kritisch te blijven bij het gebruik van AI-content en te zorgen voor kwalitatieve input om betrouwbare resultaten te garanderen.

bron | 04-05-2023